Trabzon ortahisar Belediyesi, Ortahisar sınırları çerçevesi için uzun yıllar sürecek bir planlamaya imza attı. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bugün Trabzon STÖ temsilcilerinin ve basın mensuplarının da katıldığı toplantıda Karadeniz Teknik Üniversitesi, DOKA, Trabzon Kültür ve turizm İl Müdürlüğü ile ortaklaşa Kent Merkezi Stratejik Turizm Planlanması protokolünü imzaladı.
Şehir turizminine geleceğinin konuşulduğu toplantıya Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Cenap Sancar, DOKA Genel Sekreteri Vekili Onur Adıyaman, meslek odaları ve basın mensupları katıldı.
BU PROJE OLMAZSA OLMAZ
"İlk olarak konuşan KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Cenap Sancar, " Turizme yönelik Ortahisar'ı etkin kılabilmek için böyle bir çalışma içine girmek istedik. Bu projeyi kendileri ile paylaştığımızda, olmazsa olmaz olduğunu düşündük. Bu planlamanın ele alınmasını öngördük. Yerel değerleri dikkate alarak değil de ulusal düzeyde bölgeye ne rol biçilmiş, bunları nasıl eyleme dönüştürebilirizin peşinde olduk.
Başlangıç çalışmamız, turizimde çeşitlilik, katma değeri arttırmak için ilçe düzeyinden il düzeyine taşımak... Bunu yaparken de bütün aktörlerle çeşitli dönemlerde katkı vereceklerini düşünüyoruz. Bunların takvimleri belli olacak. Meslek örgütleriyle ortaklaşa proje yürütüilecek. Farklı eylem türleriyle sistem içinde gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
YUKARI HİSAR VE TARİHİ YERLER TURİZME KAZANDIRILACAK
Projenin 5 etaptan oluştuğunu belirten Emrehan Özcan, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Potansiyelini yansıtamayan tarihi eserlerin turizme kazandırılması... Örneğin, manastır, kızlar manastırını turizme kazandırılacak. Yukarı hisar dediğimiz bölgeyi turizme açacağız. Otel kapasiteleri, yürüyerek gezebileceğimiz alanlar, vizyon belirlereme bütün paydaşlar ile görüşülecek. Bu verilerle vizyon belirlenecek" dedi.
ARTIK PROFESYONEL ÇALIŞACAĞIZ
Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mağmat denilen bölgede 600 dönümlük arazinin Tarım bakanlığı tarafından Ortahisar Belediyesi'ne bağlandığını söyledi. Genç, bu projeyi çok önemsediğini belirterek, "Şehrimizin geleceği adına önemli bir protokol için toplandık. Bazı coğrafyaların kendine özgü özelllikleri var, kazandırdığı zenginlikler var. Bunlardan en önemli şehirlerden birisi de Trabzon. 18 bin turist sayısı giderek 400 bine çıktı, şimdi 600 binlere doğru gidiyor. Bu şehirde proje üretecek olan KTÜ var, STÖ'ler var, Ortahisar Belediyesi olarak şehrin dinamiklerini harekete geçireceğiz ve profesyonel olarak bir proje ortaya koyacağız. Yukarı Hisarla bağlantımız yok. Çok ciddi bir medeniyet orada yaşıyor ve buraya ulaşım yok. Bu fırsatı da kaybetmeyelim.
Biz yeni bir şey aramıyoruz. Bu şehir tarihi bir şehirdir, kültür şehridir ve sanat şehridir. Sonradan yapılan modern bir şehir değildir. Bizim derdimiz bu özellikleri ortaya çıkartmak. Yıkan belediye başkanları lazım. Yıkıp hiç bir şey yapmasak bile hizmet etmiş oluruz. Ciddi bir kültür hafızası var. Şehrimizde 2 tane önemli müze var. Gülcemal Projesi ile de denize doğru ilerleyeceğiz" dedi. TRABZON KÜLLERİN ALTINDA BİR ŞEHİR
Ortahisar Kaymakamı Nihat Hatipoğlu konuşmasında "Küllerin altında kalmış müthiş bir zenginliğin olduğu bir yer. Bu zenginliklerin her biri çok önemli ama biz sunmasını bilmiyoruz, ortaya çıkarmasını bilmiyoruz. Bu noktada hepimize çok büyük görev düşüyor. Ortahisar'da bulunan kültürel değerlerinin tamamının ortaya çıkarılması müthiş bir husus. Bu projenin üniversite ile yapılıyor olması daha önemli. Kendi köklerimizi hatırlamak zorundayız. Yoksa bizim evlatlarımız hiç bir şey hatırlamıyor olacaklar" dedi. Trabzon Turizm ve Kültür İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, '' Stratejik planlama ile şehrimizde kalış süresi ve gelen turistin memnun bir şekilde ayrılması sağlanacaktır'' ifadelerine yer verdi.
Toplantıya katılan STÖ Temsilcilerinden Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, "kent hafızasını unutuyoruz. Gelecek olan turistlere kültürümüzü aktarmak zorundayız" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı ise "Kentte çok eksiğimiz var ve biz bunları sadece konuşuyoruz adım atmak çok önemliydi o nedenle bu projeyi çok önemsiyorum" dedi.
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül de " Trabzon kendisini gelen turistlere göre mi dizayn edecek yoksa Antalya gibi mi olacak. Trabzon'daki STK'lar birbirinden habersiz, master planı ile tek bir proje üretilecek bu konuyu önemsiyorum" diye konuştu. haber: Elif ÇAVUŞ