Karadeniz’in yaylalarını birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi, gündemden düşmüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rize AK Parti Milletvekili Hasan Karal’a “Rize’de kal ve Yeşil Yol sorununu çöz” derken, Trabzon’da siyasi partiler proje üzerinden birbirlerine sert mesajlar gönderdi. AK Parti’nin Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlediği bayramlaşma töreninde konuşan Milletvekili Süleyman Soylu, “Karadeniz’de bir Yeşil Yol tartışması var. Proje Karadeniz için fırsattır. Ciddi bir yatırımdır. Yaylalarımızı birleştirecek proje, oradaki yapılaşmaların tam da Yeni Türkiye’ye yakışır hale gelebilmesini sağlayacaktır. Bir taraftan yurt dışından, bir taraftan kendi ülkemizden gelen insanların doğamızla buluşabileceği yatırım olanağı ortaya koyabilecek ‘Yeşil Yol’ ile ilgili yaygara koparmaya çalışıyorlar. Çok açık söylüyorum bir senaryo içinde yaygara çıkarıyorlar. Birleşik Haziran Hareketi yapıyor bunu. Birleşik Haziran Hareketi, bugün PKK’yı, KCK’yı meşrulaştırarak HDP’nin barajı aşabilmesi için oy devşirendir” dedi.
İLERLEMEYE SET VURMAK İSTİYORLAR
Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birleşik Haziran Hareketi, hunharca eylemler gerçekleştirmekte ve Karadeniz’in birliğini ve beraberliğin bozmaya çalışmaktadırlar. Sebebi çok net. Türkiye’de AK Parti en yüksek oyu iki bölgede aldı. Biri Karadeniz, biri de İç Anadolu’dur. Hangi nifakı ekebilirim de Karadeniz’le AK Parti’nin arasına duvar örerim diye düşünüyorlar. Karadenizli kendi meselesini bilir, kimin hain, kimin çevre dostu olduğunu bilir. Madem o kadar ‘Yeşil Yol’ sevdalısınız hep beraber bir araya gelelim köylerimizdeki beton yolları da kaldıralım. Bunu mu söylemeye çalışıyorsunuz? Ey aklı evveller siz yıllardan beri ‘İstemezuk’ diyerek bu ülkenin ilerlemesine bir şekilde set vurmaya çalıştınız. Bu gerici yaygaraya Karadenizli hiçbir şekilde müsaade etmeyecektir.”
YAPILAN YOLLARDAN EYLEME GİDİYORLAR
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da, ‘Yeşil Yol’un’ önemine değinerek, “Birisi yeşil ranttan bahsediyor, birisi farklı farklı şeyler söylüyor. Bu anlayışlar yola, HES’lere, rüzgara, güneşe her şeye karşı oldular yıllardan beri. Şimdi Trabzon’da KÖYDES ödenekleriyle beraber kırsal alanda yaptığı başarılı hizmetlerde turizm patlaması yaşandı. Yerli ve yabancı turistlerin çekim merkezi olan Trabzon’da her yer doldu. Peki bunlar niye geliyor? Yollar olmasaydı Uzungöl’ün Arpaözü Köyü’ne insanlar nasıl gidecekti? Onlar sırtlarında yağ, peynir, çayır yükü taşımadılar. 15 - 20 kilometre yol yürümediler. Onlar yaylada yaşayan insanlarımızın çektiği sıkıntıları çekmediler. Yapılan yollardan, lüks arabalarla eyleme giderler. Rize’de hizmet alan insanlar imza topluyor ve yolun yapılmasını istiyorlar” diye konuştu.
EYLEME ATLA MI GİTTİ?
AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ise şunları kaydetti: “Önemli bir turizm çalışmasıdır Yeşil Yol. Yollarımız zaten var sadece bağlantı noktasında eksiklikler var. Sümela Manastırı’na gitmiş olan bir turist tekrar sahil yoluna inmek zorunda kalıyor. Bunun içinde yeni bir proje gerçekleştirildi. Bunun yanlış yorumlanması çok yanlıştır. Kaldı ki bu yollar otoban gibi yapılacak yollar değil. Mevcut yolları birbirine bağlayan yoldur. Bununla ilgili çiçeği burnunda bir Milletvekilimiz bilmiyorum yaya mı, atla mı gitti eyleme katılmak için o yaylaya. Yola karşı olduğu için herhalde yürüyerek gitmiştir. Bir başka partinin İl Başkanı da ‘Yeşil yalan’ demiş. Bu lafı da kendisine iade ediyorum.”
YOLA DEĞİL YOLSUZLUĞA KARŞIYIZ
CHP Trabzon Teşkilatı’nın da il binasında gerçekleştirdiği bayramlaşma töreninde Yeşil Yol gündemdeydi. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Yeşil Yol’a değil yolsuzluğa karşı olduğunu belirterek, “Yolu olmayan hiçbir yaylamız yok. Kamu ihalesi gereğince yol yapılacak bölge eğer özellik arz ediyorsa o zaman bunlara ilişkin Kültür Tabiatları Koruma Kurulu’ndan izin almanız gerekiyor. Yol yapmanız gerekiyorsa bu alan orman alanı ise izin almanız gerekiyor. Ne yapmışlar? 2 bin 600 kilometrelik projeyi bölmüşler. Kanuna karşı hile yapmışlar. Yol için 20 kilometrede ÇED raporu almak gerekiyor. 2 bin 600 kilometrelik yolun 19 kilometrelik kısmını ihale etmişler. Böylece ÇED raporu alınması gibi zorunluluklar pay pas edildi” diye konuştu.
TAM BİR YOLSUZLUK
Yeşil Yol projesini 19 kilometrelik projelerle ihale edildiğini söyleyen ve ihalelerin çoğunu bir inşaat firmasının aldığını belirten Pekşen, “O yol yapılacağı bölgede heyelan araştırması yapılmış mı, yolların geçeceği yerlerde bitki örtüsüne ait bilimsel araştırma yapılmış mı? Eğer yol 20 kilometrede ihale yapılsaydı araştırmalar yapılacak mıydı? Yapılacaktı. Bir kanuna karşı hile ancak bu kadar olur. Vatandaşın gözüne bakıyorsunuz, “Bunlar yola karşı diyorsunuz’ Bu yol yol değil ki bu tam bir yolsuzluk. Peki yolsuzluğun arkasında kim var. O malum şahıs var. Yol ihalesinin yüzde 35’i bir arkadaşın elinde. Nasıl denk gelmiş bu yüzde 34. Yollar 19-15 bölümler halinde bölünüp ihale ediliyor bir kişiye denk geliyor” dedi.
KATLİAMA SES ÇIKARTIRIZ
MHP Başkanı Muammer Demeli de Yeşil Yol’a değinerek, “Yeşil Yol ile alakalı Trabzon’da şu ana kadar geniş kapsamlı bir açıklama veya bir çalışma yapılmadı. Sivil toplum örgütleri bir araya gelerek elindeki çalışmaları birleştirmeli ve değerlendirme yapmalı. Bu değerlendirmeyi halkla paylaşmalı. Buna göre tutum belirlemeliyiz. Belki bir hizmettir, hizmete engel olmayalım. Belki bir katliam projesidir. Ona göre ses çıkartalım” değerlendirmesinde bulundu.
BAŞBAKANDAN TALİMAT
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rize Milletvekili Hasan Karal’ı arayarak “Rize”de kal ve Yeşil Yol sorununu çöz. Diğer vekillerimiz Ankara’ya gelsin. Benim oradaki vatandaşlarıma da selamımı ilet” dedi. Davutoğlu’nun talimatı üzerine Rize’de kalan Karal, kamuoyunda Havva Ana dile bilinen Rabia Bekar’la ve bazı köylülerle temaslarda bulundu. Karal, “4 saat Rabia Bekar ve yakınları ile Yeşil Yol konusunu konuştuk. Elbette onların yol konusunda bilgilendirilmemesi büyük eksiklik. Yol yapımından önce köylülerimiz ile bilgilerin paylaşmamız gerekirdi. Bu bizim eksikliğimiz ve Yeşil Yol konusunda halkımızı ve Bekar Ailesi’ni bilgilendirdim. Yukarı Kavrun Yaylası ile Samistal Yaylası arasındaki yol yapım çalışmaları mahkeme kararı ile durdu. Bu bölgede 1950’lerden beri gelen karşılıklı yayla sahiplerinin bir davası var. Bu bölge halkı haklı olarak her iki yaylanın birbirlerine bağlanmasını istememekte, ancak konuşma ile bu konuyu çözüme ulaştırdık. Halkımızı bilgilendirdim ve sorunu tatlıya bağladık. Görüşmelerim sonunda Başbakanımızı bu konuda bilgilendirdim” şeklinde konuştu.