Son yıllarda, dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelişen teknoloji ve pandeminin de etkisi ile önemli değişim ve gelişimler oluyor ve olmaya devam ediyor. Genelde gözlemci bir insanımdır. İlgilendiğim yada uzmanı olduğu alanları daha çok gözlemlerim, değişimleri dönüşümleri takip ederim.
Pazarlama yüksek lisansımın üzerinde on yıllar geçti. Bu onyılların içinde bir on yılımda aktif siyasette geçti. Takip ettiğim, zaman zaman değişimin gerisinde kalmamak adına eğitimlerle kendimi takviye ettiğim iki alan politika ve pazarlama.
Pazarlama da, politika da temel disiplinlere sadık kalınarak değişim ve dönüşüme uğramakta, çağa ayak uydurmaktadır.
Pazarlama geniş bir kavram. Pazar, alıcılarla satıcıların serbest bir biçimde karşılaştıkları,kar amaçlı ya da kar amaçsız her türlü mal ve hizmetin alıcı ve satıcılarla buluştuğu, değiştirildği, değişim değerinin oluştuğu yer veya koşullardır. Politika da geniş bir alan ve pazarlanmasında, pazarda insan yani seçmenler önemli bir unsur.
Politikanın bilimi de pazarlaması da genel düzeyde oluşan değişim ve gelişimlerden pozitif yada negatif etkilenmektedir. Politika aynı zamanda, sosyoloji, psikoloji, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi bir çok alanlada ilişkili olduğu için pazarın ve taraflarının önemi artar.
Ticari pazarlama, mal ve hizmetlerin satışına odaklanırken, politik pazarlamada nihai ürün hizmet ve bedeli olan oydur. Seçmenin istek ve beklentileri, pazardaki değişimde kullanabileği önemli gücü olan oyu en iyi hizmete değiştirme isteği, en önemlisi pazara girip girmeme konusunda isteği pazarın dengelerini etkiler. Pazarda yürütülen politikalar, seçmenlerin tutum ve davranışlarında, sunulanların oyla değiştirilip değiştirilmeyeceği, kimle nasıl değiştirileceği üzerinde etkili olur.
Politik pazarlama, yürütülen politikaların anlaşılması, uygulanması için ve nihai alıcı olan vatandaşın faydası için kısa dönem, sadecee seçim sürecine yönelik çalışmalarla değil, uzun vadede ele alınması gereken stratejiler olarak algılanmalı. Seçim dönemlerinde adaylar ve politikalar seçmenlere pazarlanırken, uzun vadede hizmetler, yönetebilme becerisi, kadrolar, liyakat, hizmet anlayışı pazarlanmalı. Pazarlamanın 4P si uzun dönemde hizmet ve empati, kısa dönemde aday ve projeiler olarak her zaman uygulanmalı.
Politika yapanlar hedef kitleyi iyi tanımalı, seçmeni anlamalı, rakipleri ve pazarı takip etmeli, iletişim araçlarını iyi kullanabilmeli. Seçmenin içinde bulunduğu sorunları bilmeli, bu sorunları çözebilecek sosyal ve ekonomik çözümleri olmalı, bu çözümleri yürütebilecek liyakata sahip kadroları olmalı.
Günü kurtaracak çözümler yerine, uzun ve kısa vadeli stratejik planlarla sürdürülebilir, tüketirken türeten politikalar geliştirmeli ve pazara sunulmalı. Tüm bu çalışmalarda pazarlama karması iyi oluşturulmalıdır. Pazarlama karmasında ürünler seçilirken, sunulan coğrafi bölgelere uygunluğuna, alıcısına dikkat edilmeli.
Güzel pazarlarda güzel ürünlerle buluşmak dileği ile....