Bugün, nefes koçu kimliğimle yazmak istedim. Nefesin hayatımızdaki, en önemlisi sağlığımızdaki yeri gerçektençokbüyüktür. Hz. Mevlana”Hayat bir nefestir aldığın kadar” sözüyle de buna vurgu yapmıştır.
Yaşamın sürdürülebilmesi için bedenin ihtiyacı olan oksijeni alması, atık ve toksinleri karbondioksit olarak dışarı atması için nefes gereklidir. Nefes, insanın yaşam enerjisidir. İlk nefesle dünyaya ve yaşama merhaba, son nefesle elvaeda deriz.
Bedenimiz, birçokfarklı sistemlerden meydana gelmiş kocaman bir evrendir. Solunumsistemide bu sistemlerden biridir. Burun ve ağız yoluyla dışarıdan alınan havanın içindevar olan oksijen, yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçer akciğerlere ulaşır. Akciğerde bronş ve bronşçuklardan sonra alveollere gelir. Alveollerden de kana geçer. Kan, oksijeni hücrelere taşır. Oksijeninkullanması ile enerji elde edilir.Dönüş yolunda kan bu kez karbondioksidi alvollere taşır. Karbondioksit bronşcuk, bronş, soluk borusu, gırtlak ve yutaktan geçerek ağız ve burundan dışarıatılır. Böylece, bedendeki atıkların büyük bir kısmı solunum yolu ile bedenden atılır. Solunum, hiç bir mücadele gerektirmeden, kendiliğinden ve kolaylıkla gerçekleşir.
Yeni doğan bebek dakikada 30-35 nefes alırken, iki yaşındaki birçocuk dakikada 18-24nefes ve yetişkinbir birey dakikada 12-20 nefes alır. Yetişkin bir birey 24 saatte ortalama 23 bin kez nefes alır. Her nefes alışta ortalama yarım litre temiz hava ciğerealınır ve günde yaklaşık 12.000 litre temiz hava tüketilir.Nefesağır, derin ve sessiz olursa iyi bir solunum gerçekleşmiş olur. Bir yetişkin, dakikada aldığı nefes sayısını aşağı çekebilir. Dakikada alınan nefes sayısının 10 a çekilebilmesi mümkündür ve idealdir.
Oksijen, bedenin en temel ihtiyacıdır ve hücrelerimiz için oldukça önemlidir. Vücutbesin almadan birkaç hafta, su almadan birkaç gün yaşayabilir. Oksijen olmadan3 dakikadan fazla yaşayamaz. Oksijen yeterli alınmadığında bedende bazı septomlar görülür. Zihinsel bulanıklık, olumsuz düşünce, depresyon, işitme ve görme bozuklukları ve devam etmesi durumunda da sağlık problemleri gibi. Yeterince oksijenlenemeyen bir bedende yaşlanma belirtileri daha erken görülür.
Beden, çalışan bir sistemdir ve dışarı atılması gereken birçok atık oluşturur. Bu atıklar, ter, dışkı, idrar ve karbondioksit olarak dışarı atılır. Büyük bir bölümü, ortalama %70’i karbondioksitolarak dışarı atılır. Atıkların dışarı atılabilmesini sağlamak açısından doğru nefes almak çok önemlidir. Doğru nefes alınmadığında bedenden atılamamış bu atıklar, ileri yaşlarda birçok hastalığa zemin oluşturabilirler.
Doğru nefes alınmadığında, beden oksijenlenmez, organların ve hücrelerin fonksiyonları bozulur. Doğru nefes nedir, zaten nefes alıyoruz diyebilirsiniz. Doğru nefes diyafram kullanılarak alınan nefestir. Yeni doğan bebekler nefes için diyaframlarını kullanırlar. Bu yetenekleriniiki yaş civarında kaybederler.
Vücutta nefes almaya yardımcı birçok kas bulunur. Diyafram, bunların en önemlisidir. Diyafram, akciğerlerin tabanında bulunan kubbe şeklinde, karın ve göğüsü ayıran bir kastır. Bedendeki nefes kaslarını kullanmadan, sadece diyaframın kullanılmaya başlanması bile, doğru nefes almakve yeterli oksijenin bedene taşınması açısından önemlidir. Solunum, diyafram kullanılmadanyapıldığında, insanda kutupsallık oluşur, Doğru nefes alıp, diyafram kullanıldığında, birlik anlayışı hakim olur, kişide farkındalık oluşur; yani uyanma ve aydınlanma başlar. Bu anlayış kişiyi “birlik anlayışına” taşır ve bencillik, kibir, ego devreden çıkarak her geçen gün “iyi insan olma” yolunda ilerlenir.
Artık, dünyanın birçok yerinde onkologlar, kanser tedavisi gören hastaları nefes terapistlerine yönlendirmektedirler. Otta Warburg kanserin nedeninin oksijen eksikliği olduğunu ortaya koyarak Nobel ödülüne layık görülmüş bir bilim insanıdır.
Dünya Sağlık Örgütü’nce tanımlanmış birçok hastalık, özellikle de nefes sistemi ile ilgili hastalıklar, doğru nefes almayı öğrenerek düzeltilebilmektedir.
Solunum, bedendeki bütün sistemleri etkiler. Doğru solunumla bütün sistemlerin sağlıklı çalışması sağlanabilir. Tam ve doğru nefes önemlidir. Bunu yapabilenler her açıdan daha sağlıklı olurlar. Kendilerini yorgun ve sinirli hissetmez daha verimli olurlar; uyku düzenleri daha iyi ve bağışıklık sistemleri daha güçlüdür. Sonuç olarak oksijen, doğru nefe alma ile, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli ve gereklidir.
Toplumdaki insanların büyük bir kısmı, doğru nefes almadığının farkında değildir. Solunumlarında blokaj ve kısıtlanmalar mevcuttur. Bir nefes koçu rehberliğinde yapılacak çalışma ile önce yanlış nefes almaktan kaynaklı blokajlar düzeltilir, nefes sisteminin tam olarak çalışması sağlanır, nefes kasları güçlendirilir ve doğduğumuz andaki nefes sistemine geri dönülebilir.
Nefes kapasitemizi en verimli kullanabileceğimiz sağlıklı günlere.....