Bugün bir aile danışmanı olarak ”Aile Danışmanlığı” hakkında yazmak istedim.
Son yıllarda boşanma sayıları hızla arttı. 2021 yılında evlenen 561.710 çiftin 174.085 çift boşanmış. (Tüik 2021)
Aile bir sistemdir. Aileyi oluşturan kişilerin tümünün dahil olduğu bir sistem. Aile danışmanı, sistemin tümü ile ilişkiye giren, bireyleri aile ilişkileri ağı içinde değerlendiren, bu değerlendirmeyi yaparken sistem içinde yaşanan zorluklarda oluşan problemlerde sistemin üyeleri ilebirlikte hareket eden kişidir. Aile üyelerinin, problem ile ilgili işgörü geliştirmelerine, bakış açılarını farklılaştırmalarına ve bu problem ile ilgili başedebilme becerileri kazanmalarına yardım eder.
Aile önemlidir, çünkü toplumun en küçük birimidir. Toplumda oluşacak sorunlarda güçlü toplum için güçlü aile düşüncesinden hareket ettiğimizde aile ve aile danışmanlığı önemli olur. Aile danışmanlığı ülkemizde yeni yeni ivme kazanıyor olsa da çoğu ülkede önemli, saygın ve aranan bir meslek olarak yerini almıştır. Geçmişi 1950’lere dayansa da 2. Dünya savasının aileler üzerinde yarattığı travmalar nedeni ile önem kazanmaya başlamıştır.
Aile düzeni yeni nesiller için önemli bir olgudur. Bu nedenle evlilik kararı da önemelidir. Evlenme kararı bundan sonraki ömrünü kiminle geçireceğinle ilgilidir. Yeni sorumluluklar, çocuklarla olan ilişkiler, kök ailelerle olan ilişkiler ve aile sisteminin nasıl olacağı ile ilişkilidir.
Bu sorumluluklara girebilmek için kişi önce kendini çok iyi tanımalı. Neden evlenmek istiyor bilmeli. Bizi biz yapan değerleri, içine doğduğumuz aileden, anne-babamızla olan ilişkimizden ve onların birbirleri ile olan ilişkilerinden, tutum ve davranışlarından öğreniyoruz. Birey, anne karnına düştüğü andan itibaren yaşadıkları, bebeklik dönemi, çocukluk döneminin nasıl geçtiği, yaşanmışlıkları tüm tutum, davranış ve değerlerini oluşturur. Çocukluktan itibaren oluşan bu değerler tüm yaşamımızı yönlendirir.
Köken ailede yaşanmış ve yaşanacak olaylarla çekirdek ailesini koyduğu yer, kendini nerede ve nasıl konumlandırdığı, seçtiği eşin köken aileye tavrı ve ilişkileri, ailenin finansal meselelerinin yönetimi, sadakat-güven ilişkisi ve sevgi alışverişi ailenin temel direkleridir. Bu temel konularda kök aileden getirilen değer yargıları nedir, aile sistemine etkileri nedir.
Eşlerin birlikte yaşama becerileri geliştirebilmeleri için, temel iletişim becerileri, problemlere bakış açıları ve çözüm yetileri, aile içindeki rol paylaşımı, anne-baba olabilme becerilerive kapasiteleri önemlidir.
Sabır, sevgi, saygı, sadakat, şefkat, anlayış, hoşgörü, ffedici lik, sorumluluk almak, bağlılık/güven ilişkisi karşılıklı konuşabilme becerisi sağlıklı evliliğin olmazsa olmazlarıdır. Ayrıca, eşlerin konuşma kapasiteleri ve yaşam hızları da önemlidir.
Bunların birinde yada birkaçında sorun olması, bu sorunun aile bireylerinden birinde yada çocuklarda ortaya çıkması, o bireyi yada çocuğu değil, ailenin tümünü ele almayı gerektirir. Sorun çıkması önemli değil, sorunu görebilmek ve çözüm yollarını aramak önemlidir. Görülemeyen, gözden kaçan bir nokta olabilir. Profesyonel yardım alarak görülmeyen noktarı fark etmek, ortak noktada buluşmak ve huzurlu bir aile ortamı sağlayarak topluma sağlıklı bireyler yetiştirmek her zaman mümkündür.