30’lu yaşlarında yaşayan herkesten zaman zaman, bazı manyaklarımızdan da (benim gibi) sık sık duyduğumuz bir şey var.
-Abi 90’larda müzik piyasası çok iyiydi, neydi o şarkılar yaaa
Gerçekten de öyleydi. O zamanlarda yaşayan biri olarak kendimi şanslı hatta şimdiki nesilden bir tık da üstün gördüğüm doğrudur.
Uzun yıllar radyo programcılığı yaptığım ve müziğe oldum olasıya ilgim olduğu için 90’larla alakalı geniş bir arşivim vardır. Sezen, Sertap, Tarkan, Bendeniz’leri hepimiz biliyoruz, ama Uğur, Orçun, Göksel gibi araya sıkışan tek şarkılık ama iyi şarkılar yapan isimleri de iyi bilirim. Her biri çok iyi yazılıp, yorumlanmış şarkılardı. Her biri şarkıcı olmanın ötesinde birer sanatçıydı.
Fakat! Atladığımız bir konu var. Darbeler sonrası insanların dünyaya açıldığı ve rahat rahat sanat yapabildiği, sanatçıların yasaklı zamanlarının geride kaldığı, özel televizyon kanallarının hayatımıza girdiği bir dönemdi. Bu yüzden her gördüğümüz bize farklı geliyordu.
Şuanda müzik piyasasına baktığımda bir sürü çer çöp görüyorum. İsimlerini vererek hiç duymamış birinin ilgisini çekmelerine yardımcı olmak istemiyorum açıkçası.
Alt yapıları aynı, sözleri manadan uzak şarkılar; bazılarımızın duygularına tercüman olurken, bazılarımızın da kulaklarının kanamasına sebep oluyor.
Elbette bu dönemde de iyi işler yapılıyor. Model grubu, Gökhan Türkmen, Sıla ve Kalben son dönem dinlediğim iyi şarkıların sahipleri. Ama yine de 90’lara bir özlemin olduğu da çok ortada. Rahmetli Kayahan, Harun Kolçak gibi isimlerin nostalji albümleri yapmaları bunun en büyük göstergesi.
Son dönemlerde çıkan iyi albümler yine Sezen Aksu ve Tarkan’dan geldi. Tarkan’ın son albümü 10’u beğenenler de oldu eleştirenler de. Açıkçası Tarkan bence il olsun, o kadar yani. Tarkan’a yapılan eleştirilerde,
- Yok 90’ların tadını alamadık
- Yok Tarkan 2000’lerde bitti
- Adam evlendi kariyerini bitirdi.
- E Tarkan sonuçta millet dinliyor ama bir cacık olmaz bu adamdan artık.
Gibi gereksiz yorumlar.
Unutmayın !
1- Tarkan’ın albümümün tamamını dinlerseniz sözlerin hepsinin çok iyi olduğunu anlarsınız.
2- Çalıştığı isimleri akşam yatmadan söyleyip yatın bakın rüyanızda ne görüyorsunuz.
3- Adamda ses var, yorumunu tartışmıyorum bile.
4- Adam Mega Star!
Evet, kabul ben de Karma albümündeki tadı alamadım, ama adam en nihayetinde ekmeğinin peşinde ve insanların istediği müzikalite şu dönemde bu ne yapacaktı başka?
Elbette ‘’ Cevapsız çınlama’’ dinleyen bir neslin eleştirilerini ciddiye almamak lazım. Onlar ‘’Slm, mrb’’ gibi mesajlarla Canson, Aşkom nedenn fotomu begonmodon’’ gibi konuşmalarla zaten bu yazıyı okuyacak ve anlayacak kadar hayata dair ilgili değiller.
Saygılar.