IPS İletişim Vakfı'nın sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyesinin altıncı ayağı Trabzon'da gerçekleşti.Trabzon ve çevre illerden gazeteciler ile kadın ve
lgbti örgütlerini buluşturan atölyede medyada kadın ve lgbti temsiliyeti, ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilik konuşuldu.Gün boyu süren atölyede Prof. Dr.
Ülkü Doğanay nefret söylemine karşı toplumsal cinsiyet odaklı haber haberciliği,
bianet ifade özgürlüğü haberleri editörü
Elif Akgül toplumsal cinsiyet odaklı haberciliğe ilişkin bianet deneyimini, Kaos GL'den Ali Erol da LGBTİ odaklı haberciliği anlattı.
Daha önce sırasıyla İstanbul, Mersin, Bursa, İzmir ve Eskişehir'de gerçekleştirilen atölyenin
trabzon ayağında proje koordinatörü
Öznur Subaşı, proje kapsamında Dr.
İdil Engindeniz-Şahan'ın araştırmasının sonuçlarını paylaştı.Araştırma dokuz yerel (Güneydoğu Ekspres, Pusula, Özgür Haber, Çağdaş, Sakarya, Yeni Asır, Olay, Adana 5 Ocak ve Karadeniz gazeteleri), dokuz ulusal yayın yapın gazete (BirGün, Cumhuriyet, Özgür Gündem, Posta, Hürriyet, Sözcü, Habertürk, Sabah, Yeni Akit, Aydınlık ve Yeni Şafak gazeteleri) ile Fox TV, İMC TV, Kanal D; NTV, TRT 1 ve 24 TV kanallarının ana haber bültenlerini içeriyor.
Gazeteler 6 bin 568 haberin bin 690'ı kadın, 4'ü LGBTİ haberiBuna göre,* 80 nüshada 6 bin 568 haber var. Bu haberlerin bin 694'ü kadın ve lgbti odaklı. Bin 694 haberin sadece 4'ü (2'si Özgür Gündem, 2'si BirGün) LGBTİ haberi.Kadınların haberlerdeki temsil oranı yüzde 50'yi bulmuyor.* İlk sayfada kadın görünürlüğü yüzde 41 ile BirGün gazetesi ilk sırada yer alıyor. Yerel medyada ise yüzde 40 ile Güneydoğu Ekspres ilk sırada.* İlk sayfada en fazla kadın muhabir/editör imzalı habere yer veren Cumhuriyet.* BirGün'ün 49 muhabirinden 12'si kadın, Cumhuriyet'te kadın imzalı haber oranı yüzde 50. Yeni Akit'te ise hiç kadın imzalı haber yok.* Künyelerde de kadın ismi kategorisinde ulusal medyada yüzde 44 ile Özgür Gündem, 38 ile BirGün ilk sırada, en son sırada ise yüzde 4 ile Sabah gazetesi yer alıyor.. Yerel medya da ise yüzde 39 ile Yeni Asır ilk sırada, yüzde 5 ile Olay Gazetesi son sırada.* Aynı gazetede bir haber “biliminsanı” ifadesine yer verirken başka bir haber “bilimadamı” ifadesine yer veriyor. Bu bize gazeteletin bu konuda yayın politikası belirlemediğini gösteriyor.Televizyonlarda 544 haberin 271'i kadın haberi, LGBTİ haberi yok.* Televizyonlarda 544 haber yapıldı, bunların 271'i kadın ya da kadınlıkla alakalı. LGBTİ ile ilgili haber hiç yok.* Kadın görünürlüğünde ilk sırada İMC TV ve Show TV yer alıyor, TRT 1 ise kadınların en az görünür olduğu televizyon. |
Prof. Doğanay: Nefret söylemi meselesinde neden gazetecilik önemli?
“Çünkü daha önce hiç karşılaşmadığımız toplumsal pek çok kesimle medya aracılığıyla karşılaşıyoruz. Bir LGBTİ ile, bir mülteciyle, Çingene ile karşılaşamamış olabilirsiniz, ya da karşılaşsanız da bilmiyor olabilirsiniz. Onlarla ilgili bilgiyi medyadan, haberlerden, filmlerden alıyor. Ama haberler söz konusu olduğunda, haberin “gerçeklik” iddiası “mülteciler vatanlarından kaçtı savaşmadılar” yazıyor. Cumhuriyet'te “Bizim çocuğumuz iki dakika geç kaldığı için sınava giremedi, Suriyeliler sınavsız giriyor” diye yazabiliyor.
"Haberler, ayrımcı söylemleri yeniden alıp aktarıyor. Söylem alıp bir de manşete konduğunda yeniden üretiliyor, daha önce bunun üzerine düşünmemiş kişiler için belli bir kategoriye sokuyor."Ama başka bir medya mümkün. Mağdur olanın, hak ihlallerine maruz kalanın yanından, perspektifi değiştirerek, haber değeri atfederek, haber kaynağını değiştirerek haber yapmak mümkün.”