Denizlerde av yasağının başlamasıyla yeni dönem için hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, artan maliyetler karşısında büyük zorluk yaşıyor. Trabzon’un balıkçılığıyla tanınan Faroz mahallesinde ağ ve tekne bakımlarını sürdüren balıkçılar, geçen yıla oranla tekne ve av malzemelerinin iki kat arttığını, bölgede küçük balıkçılığın neredeyse bitme noktasına geldiğini söylüyor.
KÜÇÜK BALIKÇIYI YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Geçen yılla bu yıl arasında yüzde yüzlük bir maliyet artışı olduğunu belirten Hasan Sağlam, “Bugün küçük balıkçının geliri, giderini karşılamıyor. Herkesin bir emekli maaşı var, zararına çalışıyoruz, onunla geçinmeye çalışıyoruz. Büyük balıkçıların kredi avansları var, küçük balıkçının böyle bir şansı yok. Bir teknenin motoru 50 bin lira, bu 50 bin lirayı bir balıkçı bir yılda kazanamıyor. Devlet 4 bin 250 lira destek veriyor, yetersiz, normalde 30 bin lira olması lazım. Bu destek de zamanında verilmiyor, verilse balıkçı ona göre iş yapar. 4 bin 250 liralık maliyet, şuan 10 bin liraya çıkmış durumda. Balıkçılar mağdur durumda. Küçük balıkçıyı yok etmeye çalışıyorlar ama biz kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Baba mesleği olduğu için mecburen bu işi yapıyoruz” dedi.
BALIKÇILIĞI BIRAKTIK, TURİZM İŞİNE GİRDİK
Balıkçılığı bırakıp turizm işi yapmaya karar verdiğini söyleyen Suat Paşalı, “20 lira olan kurşunun kilosu bugün 60 lira, 10 kuruş olan mantar, şimdi 1,5 lira, bir ağın maliyeti 400-500 liraya çıkarken, şimdi bin lira olmuş durumda. Bunun işçiliği de var. Balıkçılık gittikçe kötüye gidiyor, biz de balıkçılığı bırakıp turizmle ilgilenmeye karar verdik. İmkanı olan işini değiştirecek, çağa ayak uyduracak” diye konuştu.
DENİZ DOLGUSU BİTME NOKTASINA GETİRDİ
Maliyetlerin yanı sıra deniz dolgusuyla yapılan projelerin küçük balıkçılığı tamamen bitme noktasına getirdiğini ifade eden Rahmi Aslan ise, “Mantarıyla, kurşunuyla geçen yıl bin liraya mal edilen bir parça ağ, bu yıl bin 750 liraya malediliyor. Denize 6-7 parça seriyoruz. Bu da on, on bir bin liraya tekabül ediyor. Gülcemal projesiyle de buralar bitti. Bir de şimdi yeni havalimanı yapılacak, küçük balıkçının işi tamamen bitecek. Devlet 4 bin 250 lira destek veriyor ancak o da teknenin bakımı için. Küçük balıkçı için yeterli değil” dedi.