Haber: Elif Çavuş / Antalya-BelekTürkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Antalya-Belek'te 29 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Turkish Airlines Open Golf Şampiyonası'na TSYD aracılığı ile Trabzon'daki basın mensuplarını ve Trabzon'daki yakın dostlarını davet etti. Golf şampiyonası etkinliklerine Trabzon'dan basın mensuplarının dışında CHP eski milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen, Hayrettin Hacısalihoğlu, Ömer Sağıroğlu, Hakan Kulaçoğlu ve Süleyman Atal katıldı.Türkiye'nin en büyük golf sahasına sahip olan Maxx Royal Otel'de gerçekleştirilen Turkish Airlines Open Golf Şampiyonası devam ederken, golfun tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacı ile Ahmet Ağaoğlu'nun katılımı ile panel ve toplantılar düzenlendi. Türk Hava Yolları sponsorluğunda gerçekleştirilen Şampiyona ile ilgili düzenlenen panelde Ahmet Ağaoğlu, golfun Türkiye'de yaygınlaştırılması için çok önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Golfun Türkiye'de bir başarı hikayesi olduğunu ifade eden Ağaoğlu, golfu okullara yaymaya çalıştıklarının altını çizdi.RYDER KUPASI'NIN TÜRKİYE'DE OYNANDIĞINI GÖRMEDEN ÖLMEYECEĞİM2006'dan 2012 yılına kadar golf sporuna ilginin yılda yüzde 20 arttığına dikkat çeken Ağaoğlu, 2013 yılında bu ilginin azaldığını, ancak yüzde 5 ivme hızıyla büyümeye devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin 2026'da Ryder Kupası'na aday olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, tek eksiklerinin saha olduğunu belirtti. Ağaoğlu, "Aday olduğumuz 2026 Ryder Kupası'nın Türkiye'de oynandığını görmeden ölmeyeceğim" dedi.
TRABZON HEYETİNE ÖZEL TOPLANTI"TRABZONSPOR'A ADAY OLMAYACAĞIM"Trabzon heyeti ile özel bir toplantı düzenleyen Ali Ağaoğlu, konuşmaya başlamadan bir konuya açıklık getirdi ve uyarı yaptı. Trabzonspor Başkanlığı'na aday olmayacağını ifade eden Ağaoğlu, bu konuda basın mensuplarının soru sormamasını rica etti.FUTBOLUN DIŞINDA 62 BRANŞA DA İLGİ GÖSTERİLMESİ GEREKİRFutbolun ön planda olduğu bir şehirde diğer sporların ön plana çıkmasının zor olduğunu ifade eden Ağaoğlu, "Trabzon kentine baktığımız zaman, ülke genelinde tesis zenginliği açısından ülkenin üçüncü, dördüncü, en modern en yeni tesislerine sahip olduğunu görüyoruz. Trabzonspor zaten hepimizin sevdası ama futbolla yatıp futbolla kalkıyoruz. Trabzonspor hepimizin sevdası ama netice itibariyle baktığımız zaman özel atletizm stadı var, tenis kompleksi var, EYOF'tan sonra atletizme yönelik bir gelişme yok. Olimpik kapalı yüzme havuzumuz var, atlama kulemiz var, aktif olarak kullanamıyoruz. Futbolun ön planda olduğu bir şehirde diğer sporların ön plana çıkması zor ama üniversite, lise, ilkokulları olan bir kente diğer 62 branşa ilgi gösterilmesi gerekir" dedi.
KIRMIZI ALARM VERDİKLERİ TÜRKİYE'DEN KENDİ SPORCULARINI İZLİYORLAR"Dünya'daki en büyük 8. , Avrupa'daki en yüksek para ödüllü ve dünya sıralamasındaki ilk 75 oyuncunun katıldığı golf müsabakası şuanda Antalya'da Belek'te organize edildi. İki gündür naklen yayın devam ediyor. 39 ülkede 510 milyon haneye canlı yayın veriyoruz. 1,5 milyar insan Türkiye'yi ve Antalya'yı izliyor. İngiltere Dış İşleri Bakanlığı'nın kırmızı alarm bölgesi olarak ilan ettiği ve vatandaşlarına sakın gitmeyin uyarısı yaptığı bir yerde İngiliz sporcuların mücadelesini, güneşli havayı, pırıl pırıl havayı, muhteşem bir zemini ve orada mücadele eden kendi sporcularını seyrediyor. Ülkenin tanıtımı açısından baktığımız zaman bugün gerçekten çok büyük bir iş yapıyoruz. Bundan önceki turnuvalar da öyleydi"
AVRUPA'NIN EN MODERN ANTRENMAN SAHASI TRABZON'A...Samsun'da golf sahası inşasına başlandığını, Trabzon'da da 35 dönümlük araziye golf antrenman sahası yapmayı planladıklarını ifade eden Ağaoğlu, "Futbolun dışında bir de golf var ve biz Trabzon'da kurulmuş olan spor kulüplerimizin bazılarına yönetim kurulu kararı aldırarak golf branşını eklettik. 4 yıldır çaba veren ve kentinde bir golf sahası yapılması için çaba sarf eden Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 9 çukurluk bir golf sahası inşasına başladı. Bu da Türkiye'de tek örnektir. İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirler bu işe halen göz ucuyla bakarken bu sporun getirisini düşünen Samsun Belediye Başkanı Yılmaz, golf sahasının inşaatına başladı ve önümüzdeki yıl 19 Mayıs'ta sahanın inşaatı tamamlanacak. Şuan bizim düşüncemiz Samsun'a pilot saha, Trabzon'da da yapmayı düşündüğümüz 35 dönümlük Avrupa'nın en modern antrenman tesisi. Kulüplerin gönderecekleri sporcuları burada yetiştireceğiz. Bu veya benzeri bir turnuva Trabzon'da olur mu? 5 yıl sonra Trabzon'da ya da Samsun'da 18 çukurlu bir golf sahası yapıldıktan sonra bu kalibrede bir turnuvanın orada yapılması hayal değil. İspanya'nın 25 yılda geldiği seviyeye Antalya-Belek olarak 5 senede geldik. Burada tabi ki en büyük görev bize düşüyor.Trabzon'da bu işi başlatırsak 7 yıllık bir süre içinde Avrupa profesyonel golf liginde Trabzon'un ismini görürüz" dedi.
EVET... ÜLKENİN HER ŞEYİ BİTTİ GOLF KALDI"Ülkenin her şeyi bitti de golf mü kaldı?" diye eleştiriler yazılıyor gazetelerde. Evet, Türkiye'nin her şeyi bitti golf kaldı. Niye golf kaldı? Buradaki 15 tane golf sahasının yatırımcılara maliyeti 150 milyon dolar. 150 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de sadece her sene 130 bin kişi golf oynamaya geliyor. Şimdi bana basketbol, tenis ve futbol oynamak için Türkiye'ye yurtdışından gelen sporcu gösteremezsiniz. Eğer endüstriden bahsediyorsak, bu endüstrinin lokomotifi demek ki golf. Bu 130 bin kişi her yıl 150-160 milyon euro para bırakıyor bu bölgeye. Ölü sezon olarak değerlendirilen Kasım-Aralık ayında geliyor bu. Yani otellerin kapatıldığı bir dönemde şuanda Belek'te 24 saat canlılık yaşanıyor. Onun için tek eksiğimiz golf. Golfu ülke temeline yaymak zorundayız.Türk insanının golfe soğuk bakması yıllardır çok sistemli bir politikayla yürütülüyor.Bir de "Burjuva ya da aristokrat sporu" diyorlar. Bunu söyleyen bir sosyal demokrat Belediye Başkanı Vedat Dalokay. Şuanda torunu ve oğlu Türkiye'deki iyi iki amatör golf oyuncusu. Onun onu söylediği yıllarda Che Guavera ve Fidel Castro golf oynuyordu. Bu bir aristokrat sporu değil. Golfu İngiltere'de, Amerika'da musluk tamircisi oynuyor. Bu eleştirinin temeli yok"
İHANET ETMİŞ OLURUZ"Dünya'nın en fazla kazanan sporcusuna bakıyorsunuz Tiger Woods senede 120 milyon dolar kazanıyor. Bu müsabakada 1. olacak olan sporcunun alacağı para 1 milyon 116 bin dolar. 75. sporcunun alacağı para 8 bin dolar. Sponsorlar bunların dışında. Eğer biz kendi gençliğimizi bu sporun dışında tutarsak gençliğimize ve insanımıza ihanet etmiş oluruz" DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DETurkhish Airlines Open 2015 Belek turnuvasının son yıllarda Türkiye'de yapılan en büyük spor organizasyonlarından birisi olduğunu söyleyen Ağaoğlu, "60-70 civarında yabancı basın mensubu var. 9 naklen yayın odasıyla İngiltere'ye, İrlanda'ya, İskoçya'ya canlı yayın yapıyorlar. 13 tır naklen yayın aracı var. Şuanda sahada 58 kamera var. 76 km fiber optik kablo döşendi. Bütün bu hazırlıklar 15 gündür devam ediyor. Sahada 280 civarında gönüllü çalışan var. Bunların yüzde 90'ı yabancı. İç güvenlik eleman sayısı 450, dış güvenlik ise jandarmadan polis teşkilatına geçti. Türkiye'de yapılan en büyük organizasyonlardan birisinin içindeyiz"FUTBOL TEPEDEN TIRNAĞA KİRLENMİŞTİRTrabzon'dan katılım sağlayan basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ahmet Ağaoğlu, yaygın medyanda da golfun yeteri kadar yer almadığını ifade ederek, "Bu kadar fazla paranın döndüğü yerde golfun hiç bir yöneticisini, başkanını hiç bir yolsuzluk söylentisinin içerisinde göremezsiniz. Ama bugün bana göre futbol kirlenmiştir. Tepeden, tırnağa kadar. Ben ulusal basınımızın sadece golf değil, diğer spor dallarına da gerektiği kadar yer vermemesinin nedenlerini anlayışla karşılıyorum, bizim organizasyonlarımıza da ciddi destek verdiler. Basında Futbol, basketbol, voleybol ve golf geliyor. Yeteri kadar değil ama gerektiği kadar ilgi gösteriliyor" dedi.
TRABZON'DA YER BELİRLENDİ, GÖRÜŞMELER YAPILDITrabzon'a yapmayı planladıkları golf antrenman sahasının yerinin belli olduğunu ancak imza atmadan yerin neresi olduğunu söylemek istemediğini belirten Ağaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüğünü de söyledi. Ağaoğlu, "Ya bu hafta ya da önümüzdeki hafta konu açığa kavuşacak. Gerekli görüşmelerimizi yaptık" dedi. GOLF, TRABZON YAPISINA UYGUN MU? Golf sporunun insan sağlığı açısından da önemli etkilerinin olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, "İnsan hayatını olumsuz etkileyen 3 temel öğe var. Birisi dengesiz beslenme, bir diğeri ekolojik olumsuzluklar. Bir diğeri de stres. Golf topunun peşine düşen bir insanda stres diye bir şey kalmıyor. Çok sabır gerektiren bir spor. Sabır kelimesi Samsun'un doğusunda bir anlam ifade etmiyor ama yine de bu işin üstesinden geleceğimizden eminim ben. O topun peşinde 4 saat koşarken kim olduğunuzu dahi unutuyorsunuz.Trabzon'da bu iş tutar mı? Evet tutar. Yaptık da tutmadı mı? Ekmeden oradan ürün alamazsınız. Yapalım da tutmasın. Japon, Arap felsefesine benziyor bu iş. Japon diyor ki, Eğer birisi bir şey yapıyorsa "ben de yaparım", birisi bir şey yapamıyorsa "ben yapmalıyım" Arap da diyor ki, birisi bir şey yapıyorsa "bırak yapsın", birisi bir şey yapamıyorsa "ben nasıl yapayım"... Bunu denemek zorundayız. Futbolla yatıp futbolla kalkıyoruz. Orada tesislerimiz çürürken, acaba Trabzonspor'da bir teknik direktörü eleştirdiğimiz kadar jimnastik salonunu çürümeye terk edenleri eleştirdik mi? Aynı oranda eleştirdik mi? O canım salonlar çürümeye terk ediliyor. Bu bizim sorunumuz. Orada bir golf sahası yapılsın o tesis kullanılmasın beni yerden yere vurmazsanız ahrette iki elim yakanızda olsun. Bu sizin göreviniz" ifadelerini kullandı.
